Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Ostatnio dzięki kolegom z Hokus Pokus Detailing na moją S II, na której lakierze leży sobie G-Technic C1 położona została powłoka wykańczająca od G-technic czyli EXO V2. Oto fotki:

To jest maska:

Teraz czas na kropelki:

A tak prezentuje sie SII z powłoką Exo V2 po przejechaniu trasy Lublin-Poznań, czyli po 500 km

Czarny Elegance

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

Oj na odbiciu ostatniego foto chyba ryski :shock:
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

zsolpyw, no delikatne są. Pod Exo V2 nie była robiona koretka. Położony został na powlokę C1 która ma już 8 miesięcy wiec jakieś drobne swirle się już pojawiły. Niestety na czarnym lakierze wszystko 10 x lepiej widać niż na innych kolorach.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Andoran
          Rider
          • 2010
          • 356

Zamieszczone przez Big
          Niestety na czarnym lakierze wszystko 10 x lepiej widać niż na innych kolorach.
          może nie 10x lepiej widać ale po prostu widać na ciemnych lakierach takie rysy. Czego ciężko się dopatrzeć na jasnych
          My "Silver"
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
          Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

Warto na kilka różnych aspektów zwrócić uwagę:
            - tak jak zostało to wspomniane na ciemnych lakierach widać bardziej, bo wszelkiego rodzaju zarysowania
            odbijają światło, więc są jasne/białe
            - każdy lakier jest inny i inaczej się rysuje, nawet te bardzo twarde i ciężkie w obróbce potrafią rysować
            się od byle czego.
            - powłoka nie jest tworem cudownym, który chroni przed rozbiciem auta, a pomaga nam jedynie
            zabezpieczyć lakier
            - skąd wiecie jakby wyglądał ten lakier, gdyby nie miał nałożonej powłoki (tak, tak cudowne HDC, które
            zakryje wszystko i na to wosk, po mocnym myciu znowu ten sam zestaw i nic się nie stało) - tu jest
            czyste C1 i EXOv2 - bez maskowania.
            - Maćka Skoda jest autem mocno użytkowym, która nie raz, nie dwa robi długie trasy. Jazda po Polsce
            w tym kurzu i piachu z prędkościami "podróżnymi" to degraduje auto bardzo, a nie kręcenie się wokół
            trzepaka. Pokażcie auto z takimi trasami w lepszym stanie i nie mówię tu *a ten ma 300kkm i świeżo
            po korekcie wygląda jak nowy - na wiosnę zrobi się korektę powłoki i zapraszam do porównania, który
            lepiej błyszczy.
            - o ile mnie pamięć nie myli Maciek jest jednym z pierwszych na tym forum, który zajmował się
            dbaniem o auto (a nawet założył ten wątek) a teraz młodzież wkłada szpile eeee tu to, tu tamto.
            zamiast wdzięczności za pokazanie wielu rzeczy, rady, odpowiedzi jest krytyka - ale przecież to takie
            polskie...
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Andoran
              Rider
              • 2010
              • 356

staraoctavia, Zgodzę się w temacie lakieru i powłoki (nie mam zastrzeżeń do lakieru, i nie postowałem pretensji o lakierze ), niemniej jednak Maciek jest takim samym forumowiczem jak każdy inny, chyba że powinno się go traktować "inaczej"? Rozumiem że się znacie i lubicie ale też czasami wbijasz szpile innym (przecież to Ty napisałeś że tutaj ma być swoboda wypowiedzi)
              Moje zdanie które nawet nie jest uwagą ani szpilą o których piszesz było czysto wyjaśniające.
              Resumując - racja że Maciek założył ten wątek, ja jestem wdzięczny, natomiast nie możemy tak podchodzić do tematu bo niedługo moderatorowi powinniśmy codziennie buty czyścić co nie zmienia faktu że szacun odemnie dla Maćka.
              Jesteście ogólnie masterami i nie odbierajcie wszystkiego jako atak) peace
              My "Silver"
              Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• Tippo
                L&K
                • 2009
                • 1349
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez staraoctavia
                (tak, tak cudowne HDC, które

zakryje wszystko i na to wosk, po mocnym myciu znowu ten sam zestaw i nic się nie stało) -
                Nawet PB professional polish niby bez wypelniaczy tez lekko oszukuje, nie mowiac o nattys red ktory zakrywa rysy na ciemnym koncertowo Co ladnie zobaczylem po 2 krotnym przemyciu ipa

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Andoran nie "piłem" do nikogo personalnie - ogólnikowo.
                  O żadymach, atakach i zaczepkach nie ma mowy i BASTA.
                  Pewnie, że masz rację, moderator nie jest święty itp a jak zobaczysz błędy w moich relacjach wal ile wlezie, bo co jak co mi należy się potrójnie - mówię poważnie. Skoro od poziomu podstawowego wymaga się w detailingu, to tym bardziej powinno się wymagać od wyższego poziomu.
                  Tu akurat rodzi się ciekawa dygresja - taka sytuacja:
                  Przyjeżdża zainteresowany valetingiem w tej cenie lakier, szyby, środek, komora silnika i koła a zainteresowany na to, ok ale darujmy sobie środek, silnik i koła - zrobię sobie sam pod domem, w związku z tym "wyciśnijmy" więcej z lakieru. Na relacji nie muszę otwierać maski, pokazywać brudnego silnika, podobnie środek - a koła?
                  gusiak11 zwykł pisać; "koła nie były objęte projektem" - jest to jakieś wytłumaczenie, ale z drugiej strony mocno negatywnie odbijają się na relacji. Co Wy na to

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Jakieś strasznie egzystencialne melodramaty poruszacie chłopaki....

Załóżcie temat w Off-ie i tam dywagujcie nad tym co było objęte projektem a co nie ...

staraoctavia, a z tobą to ja se ''porozmawiam w domu'' jak to mawiała mama ( zapewne nie tylko moja )
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Andoran
                      Rider
                      • 2010
                      • 356

gusiak11, Ty to potrafisz załagodzić sytuacje BTW mam się bać o staraoctavia, ?
                      Ku uciesze oka,

My "Silver"

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Zamieszczone przez Andoran
                        mam się bać o staraoctavia
                        Najwyżej będzie przypominał twój awatar

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Trochę niewyraźne zdjęcie, ale te duże krople (auto było przechylone w lewo) były rewelacyjne - idealne i wyraziste koło. :shock:

Komentarz

• zsolpyw
                            Elegance
                            • 2012
                            • 897

Pewnie wyszlo ze sie czepiam, czy co :P

Kol. Big, wrzucajac fotki napisal ze nalozono powloke.
                            Z tego co wiem (min. z postow na tym forum) przed powloka robi sie perfekcyjna korekte. Wiec stad moje zdziwko ze sa ryski.
                            Trzeba bylo od razu ze nowa powloka na stara poszla.

staraoctavia, a majac przyeksploatowana powloke z ryskami, jak sie sprawdza ich maskowanie np. politura, czy HDC ?
                            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

zsolpyw, czytaj dokładnie, prosze cię.
                              "... na moją S II, na której lakierze leży sobie G-Technic C1, położona została powłoka wykańczająca od G-technic czyli EXO V2." - w zdaniu masz wtrącenie oddzielone przecinkami. Z tat skonstruowanego zdania wynika, że C1 leży sobie na lakierze juz jakiś czas, a dopiero teraz położona została na tą C1 powłoka wykańczajaca Exo V2. Na tym przykładzie najlepiej widać, dlaczego należy uważać na j. polskim w szkole.
                              Poza tym, jesli siedzisz w detailingu, powienieneś wiedzieć czym jest G-technic Exo V2.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                                Elegance
                                • 2013
                                • 825

W sumie tak samo jak na lakierze.

Komentarz

• Mickul
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2847

Pytanie za sto punktów - jak nakładacie Zymola HDC? Bo to jedyny cleaner, którego jeszcze nie opanowałem...

Druga sprawa - BSD zabija u mnie śliskość lakieru. Macie jakiś sposób na waterspoty po myciu auta? Chodzi o jakiś QD na lato, który nie zabije śliskości wosku. :>

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

Zamieszczone przez Mickul
                                    jak nakładacie Zymola HDC
                                    99,9% maszynowo na DA na miękkim padzie... występują dwie wersje pyląca i nie ... innych mankamentów nie znam

Druga sprawa - BSD zabija u mnie śliskość lakieru. Macie jakiś sposób na waterspoty po myciu auta? Chodzi o jakiś QD na lato, który nie zabije śliskości wosku.

To jest to co próbowałem wytłumaczyć w innym wątku... wg.mnie BDS nie jst typowym QD bliżej mu do sealetów wykańczających powłokę niż do klasycznego QD.... testowałem dwa Megsa i AutoFiness i oba są OK a BSD dobrze sie sprawdza jako QD ale dla powłok

Komentarz

• Mickul
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2847

Zamieszczone przez gusiak11
                                      99,9% maszynowo na DA na miękkim padzie... występują dwie wersje pyląca i nie ... innych mankamentów nie znam
                                      Chodzi o docieranie i zasychanie. :P

Komentarz

• lukasiasty
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 198
                                        • Volkswagen

Mam takie pytanko, czy podczas korekty lakieru traci się jego fakturę, tzw.morkę która jest na fabrycznym lakierze, czy korekta to ścina i lakier robi się gładki jak szkło? Drugie pytanie czym można zabezbieczyć pod maską czyste aluminium nie lakierowane, z którego są wykonane części osprzętu, sprężarka klimy, łapy mocujące, obudowa skrzyni. Jak auto jest "świeże" to te elementy ładnie wyglądają, potem to aluminium zaczyna się utleniać, robią się brzydkie, czy można je jakoś odświeżyć i zabezpieczyć ?
                                        Było szybkie
                                        2.0 TDI BKD 177km/402Nm by Aligator
                                        CITROEN C5 III TOURER EXCLUSIVE
                                        163HDI HYDRACTIVE 3+
                                        Jest wycieczkowóz
                                        VW Sharan 7n 2.0TDI 170km DSG

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Chodzi o docieranie i zasychanie.
                                          Odkąd go uzywam, zawsze nakłądam ręcznie i nie mam z tych żadnych problemów.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 14 09:32 ]
                                          Zamieszczone przez lukasiasty
                                          Mam takie pytanko, czy podczas korekty lakieru traci się jego fakturę, tzw.morkę która jest na fabrycznym lakierze, czy korekta to ścina i lakier robi się gładki jak szkło?
                                          Podczas normalnej korekty morki nie zlikwidujesz, aby to zrobić należy pobawić się papierem i maszynami, ale to bardzo cięzka praca.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                            Rider
                                            • 2014
                                            • 284
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

lukasiasty,
                                            El. metalowe pod maska Gyeon Rim, tworzywa sztuczne Gyeon trim. Nic lepszego nie znajdziesz.
                                            DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                            https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                            http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• Mickul
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2847

Zamieszczone przez Big
                                              Podczas normalnej korekty morki nie zlikwidujesz, aby to zrobić należy pobawić się papierem i maszynami, ale to bardzo cięzka praca.
                                              U mnie na Toledo grany jest jeans/sztruks pad i daje radę. Może za niedługo pokaże zdjęcia.

Zachorowałem na Mohsa. :shock:

Komentarz

• staraoctavia
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 825

Radze Ci dobrze odchoruj...

Komentarz

• Mickul
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2847

To wszystko przez geno z KA. :/

Komentarz

• dudek_t
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1421

Dlaczego?

Komentarz

Pracuję...